Tuesday, January 26, 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS BASED ON ‘THE HINDU’


1.  After a gap of how many years, an Army dog squad drawn from the Remount Veterinary Corps (RVC) , along with their handlers took part in the Republic Day Parade?
Answer. 26 years

2. Who accepted the 'Z' category police security while in Goa, in view of the pan-India security scenario?
Answer. Defence Minister Manohar Parrikar

3. Malaysia’s attorney general says nearly $700 million channeled into which Prime Minister’s private accounts, was a personal donation from Saudi Arabia’s royal family, and cleared him of any criminal wrongdoing?
Answer. Najib Razak

4. Name the former President of the Maldives who warned his country’s leadership against abandoning traditional allies in the Indian Ocean and building a foreign policy “that would alienate or disturb Indian security and safety.
Answer. Mohamed Nasheed

5. Name the India’s new Permanent Representative to the United Nations who presented his credentials to U.N Secretary-General Ban Ki-Moon.
Answer. Syed Akbaruddin

6. Name the author who is going to receive the PEN/Allen Foundation Literary Service Award?
Answer.  J.K. Rowling

7. Amid tight security, name the prestigious university in north-western Pakistan which reopened, days after it was attacked by the Taliban in which 21 people, mostly students, were killed?
Answer. Bacha Khan University (BKU)

8. Name the British adventurer who died after suffering exhaustion and dehydration while attempting to cross the Antarctic alone.
Answer. Henry Worsley

9. Name the country which will set up a satellite tracking and imaging centre in southern Vietnam that will give Hanoi access to pictures from the earth observation satellites that cover the region, including China and the South China Sea.
Answer. India

10. Name the French Minister for Finance and Public Accounts who was on visit to India recently.
Answer. Michel Sapin